Nagyszerű alternatívája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós étel. Felhasználható: salátákhoz, zöldséges ételekhez, de fogyasztható egyszerűen köretként, zöldfűszerrel.
A kuszkusz egyfajta tészta, hántolt durumbúzából készül, de léteznek változatai kölesből, sárgaborsóból és kukoricából is. Az apró gömböket valamikor kézzel görgették, akárcsak nálunk a tarhonyát, de ma már szinte csak gépi kuszkusszal találkozunk, ráadásul már elő is gőzölik csomagolás előtt, így főzés nélkül, forró víz hozzáadásával készíthetjük, villámgyors köretnek vagy salátaalapnak. A kuszkusz afrikai gyökerekkel bír, amely a Közel-Keleten is elterjedt az arab világban, és elsősorban szaftos raguk köreteként kedvelt és gyakori fogás, de édes változatban is gyakran készül, aszalt gyümölcsökkel, tejjel vagy kókusztejjel.