Több évszázaddal ezelőtt mindennapi tápláléknak számított, és leginkább kását készítettek belőle.. Népies elnevezése pohánka, tatárka vagy tatárbúza. 

Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen nagyon magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre.

Többféle B–vitamin is található benne nagy mennyiségben, de nincs híján   E- és C-vitaminnak sem. Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.

Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és cukorbetegeknek is kimondottan javasolt a fogyasztása.

Magas rutintartalma kiegyensúlyozza a vérnyomást. Candidásoknak is kimondottan ajánlott. Köztudottan melegítő hatású, így most a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

***A PACO és a KERTI ÍZEK termékcsaládokhoz kapcsolódó csomagolóanyagok REDESIGN miatt folyamatosan állnak át a  weboldalon használtakra. A gyakorlatban ELŐFORDULHAT, hogy a ténylegesen kiszállításra kerülő termékek, még a korábban használt csomagolóanyagokban kerülnek gyártásra és kiszállításra!