KECSKEMÉTI BARACKOS KÖLESTORTA
Hozzávalók

(12 adag)

A köles alapfőzethez:

290 g PACO köles (hántolt)

1,1 l tej

1 db vaníliarúd (kikapart belseje)

5 g só

260 g cukor

60 g vaj

1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

 

A kölespiskótához:

3 db tojás

30 g mandulaliszt

70 g lenmag (őrölt vagy lenmagpehely)

60 g tehéntúró (áttört)

 

A krémhez:

100 g sárgabarackbefőtt (darabolt)

50 g sárgabarackdzsem (vagy sárgabarack öntet)

150 g habtejszín (habbá verve)

20 g zselatin

0,5 dl víz

 

A díszítéshez és a tálaláshoz:

7 dkg étcsokoládé

12 db sárgabarack (kisebb)

3 evőkanál sárgabarackdzsem

Elkészítés

ELKÉSZÍTÉS:

Először a köles alapfőzetet készítjük el. Ehhez a hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett kb. 15 perc alatt puhára főzzük a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. (Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.)

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és alufóliával letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez.

A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük egy sütőpapírral alul kibélelt kapcsos tortaformába. Előmelegített sütőben készre sütjük. Majd rácsra fordítjuk, és azonnal kivágjuk a sütőkarikából. Teljesen kihűtjük.

A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackkonzervet, a sárgabaracköntetet (vagy dzsemet), majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A zseletint 0,5 dl langyos vízbe keverjük, majd mikróban megforrósítjuk. Kevergetve hűtjük egy kicsit, majd miután kevertünk hozzá pár kanálnyit a köleskrémből, az egészet belekavarjuk. Azt a tortaformát, amiben a piskótát sütöttük, folpackkal kibéleljük és a kissé folyós köleskrémet beleöntjük. A piskótát óvatosan ráillesztjük és az egészet betesszük legalább 2 órára a hűtőbe.

Utána a tortakarikát leemeljük, a süteményt egy tálca segítségével átfordítjuk, a folpack-ot lehúzzuk róla. Sütőpapírból kivágott sablon segítségével tizenkét kis háromszöget a torta tetején körben elhelyezve bekenünk vékonyan dzsemmel.

Ezután a csokit megolvasztjuk, majd sütőpapíron elkenjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott (és utána szárazra) törölt késsel 12 kisebb háromszöget vágunk ki. Ezeket szépen körben elhelyezzük a torta szélén. Végül pedig minden szeletre egy-egy kis sárgabarackot ültetünk úgy, hogy a csoki és a dzsemes rész is látszódjon, csak a sarkok legyenek takarásban. Szeletekre vágva, sárgabarackdzsemmel tálaljuk.