(12 adag)
A köles alapfőzethez:
290 g PACO köles (hántolt)
1,1 l tej
1 db vaníliarúd (kikapart belseje)
5 g só
260 g cukor
60 g vaj
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
A kölespiskótához:
3 db tojás
30 g mandulaliszt
70 g lenmag (őrölt vagy lenmagpehely)
60 g tehéntúró (áttört)
A krémhez:
100 g sárgabarackbefőtt (darabolt)
50 g sárgabarackdzsem (vagy sárgabarack öntet)
150 g habtejszín (habbá verve)
20 g zselatin
0,5 dl víz
A díszítéshez és a tálaláshoz:
7 dkg étcsokoládé
12 db sárgabarack (kisebb)
3 evőkanál sárgabarackdzsem
Elkészítés
ELKÉSZÍTÉS:
Először a köles alapfőzetet készítjük el. Ehhez a hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett kb. 15 perc alatt puhára főzzük a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. (Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.)
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és alufóliával letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez.
A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük egy sütőpapírral alul kibélelt kapcsos tortaformába. Előmelegített sütőben készre sütjük. Majd rácsra fordítjuk, és azonnal kivágjuk a sütőkarikából. Teljesen kihűtjük.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackkonzervet, a sárgabaracköntetet (vagy dzsemet), majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A zseletint 0,5 dl langyos vízbe keverjük, majd mikróban megforrósítjuk. Kevergetve hűtjük egy kicsit, majd miután kevertünk hozzá pár kanálnyit a köleskrémből, az egészet belekavarjuk. Azt a tortaformát, amiben a piskótát sütöttük, folpackkal kibéleljük és a kissé folyós köleskrémet beleöntjük. A piskótát óvatosan ráillesztjük és az egészet betesszük legalább 2 órára a hűtőbe.
Utána a tortakarikát leemeljük, a süteményt egy tálca segítségével átfordítjuk, a folpack-ot lehúzzuk róla. Sütőpapírból kivágott sablon segítségével tizenkét kis háromszöget a torta tetején körben elhelyezve bekenünk vékonyan dzsemmel.
Ezután a csokit megolvasztjuk, majd sütőpapíron elkenjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott (és utána szárazra) törölt késsel 12 kisebb háromszöget vágunk ki. Ezeket szépen körben elhelyezzük a torta szélén. Végül pedig minden szeletre egy-egy kis sárgabarackot ültetünk úgy, hogy a csoki és a dzsemes rész is látszódjon, csak a sarkok legyenek takarásban. Szeletekre vágva, sárgabarackdzsemmel tálaljuk.