8 személyre:
Sárgarépa, fehérrépa, krumpli, tök, fejes káposzta, karfiol, édes burgonya, zeller gumója és zöldje, karalábé – tetszés szerint vegyesen – összesen 1 kg
5 nagy fej vöröshagyma
20 dkg PACO kuszkusz
1 üveg csicseri borsó konzerv (választható)
ízlés szerinti: só, bors
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál kurkuma
4 evőkanál olíva olaj
Elkészítés
ELKÉSZÍTÉSE:
Egy nagy fazékban az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd a 3 cm-es darabokra aprított, megpucolt, megmosott zöldséget beletesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük.
A gyorsan megpuhuló zöldségeket, mint tök, karfiol, krumpli, zeller zöldje, csak később tesszük bele.
Főzés közben megfűszerezzük sóval, borssal, 1 kávéskanál kurkumával
és 1 kávéskanál őrölt római köménnyel. A kurkuma adja a szép sárga színét.
Ha a víz elfő, visszapótoljuk, hogy annyi legyen, amennyi elfedi a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megfőttek, beleteszünk egy konzerv csicseriborsót és összekeverjük. Ettől lesz igazán keleties a levesünk, de enélkül is elkészíthető.
Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a kuszkuszt.
A boltban vásárolt kis, vagy közepes szemű kuszkuszt egy tálba öntjük, megfűszerezzük sóval, borssal és 4 evőkanál olíva olajjal. Összekeverjük, majd öntünk rá 4 dl forró vizet.
Letakarjuk és 5 percig állni hagyjuk. Megkeverjük, majd újabb 5 percig állni hagyjuk letakarás nélkül.
Ha magába szívta a maradék levet is rákanalazzuk a zöldséget, amelynek van ugyan leve, de sűrűbb, mint a szokásos magyar levesek.