KUSZKUSZOS ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók

8 személyre:

Sárgarépa, fehérrépa, krumpli, tök, fejes káposzta, karfiol, édes burgonya, zeller gumója és zöldje, karalábé – tetszés szerint vegyesen – összesen 1 kg

5 nagy fej vöröshagyma

20 dkg PACO kuszkusz

1 üveg csicseri borsó konzerv (választható)

ízlés szerinti: só, bors

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál kurkuma

4 evőkanál olíva olaj

Elkészítés

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy nagy fazékban az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd a 3 cm-es darabokra aprított, megpucolt, megmosott zöldséget beletesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük.

A gyorsan megpuhuló zöldségeket, mint tök, karfiol, krumpli, zeller zöldje, csak később tesszük bele.

Főzés közben megfűszerezzük sóval, borssal, 1 kávéskanál kurkumával

és 1 kávéskanál őrölt római köménnyel. A kurkuma adja a szép sárga színét.

Ha a víz elfő, visszapótoljuk, hogy annyi legyen, amennyi elfedi a zöldségeket.

Amikor a zöldségek megfőttek, beleteszünk egy konzerv csicseriborsót és összekeverjük. Ettől lesz igazán keleties a levesünk, de enélkül is elkészíthető.

Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a kuszkuszt.

A boltban vásárolt kis, vagy közepes szemű kuszkuszt egy tálba öntjük, megfűszerezzük sóval, borssal és 4 evőkanál olíva olajjal. Összekeverjük, majd öntünk rá 4 dl forró vizet.

Letakarjuk és 5 percig állni hagyjuk. Megkeverjük, majd újabb 5 percig állni hagyjuk letakarás nélkül.

Ha magába szívta a maradék levet is rákanalazzuk a zöldséget, amelynek van ugyan leve, de sűrűbb, mint a szokásos magyar levesek.