A quinoa, az inkák aranyaként is emlegetett. Dél-Amerikából származik. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt is előszeretettel fogyasztották, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Magok Anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoa magnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből. Teli van fehérjékkel, tartalmazhatja az összes aminosavat, és gazdag lehet lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás lehet. Kinézetre leginkább a kuszkuszra hasonlít. Sokoldalúan használható, akárcsak a rizs, de az íze mindkettőénél gazdagabb, diószerű.

Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.