Több évszázaddal ezelőtt mindennapi tápláléknak számított, és leginkább kását készítettek belőle. Népies elnevezése pohánka, tatárka vagy tatárbúza.
Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen nagyon magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre.
Többféle B–vitamin is található benne nagy mennyiségben, de nincs híján E- és C-vitaminnak sem. Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.
Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és cukorbetegeknek is kimondottan javasolt a fogyasztása.
Magas rutintartalma kiegyensúlyozza a vérnyomást. Candidásoknak is kimondottan ajánlott. Köztudottan melegítő hatású, így a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.